• "Mycket bättre än de flesta rengöringsmedel som jag har testat"

Ronneby kommun har provat att diska och rengöra med Z-Water i några av skolköken i kommunen. Enligt tester som kommunen genomfört blir det minst lika rent med Z-Water, som med traditionella rengöringsmedel.
Vi är toppenglada! Det här känns verkligen rätt, säger Elena Johansson, kostchef i Ronneby kommun.

Under 2021 har skolköken i Kallinge och Hallabro ersatt de vanliga rengöringsmedlen och diskmedlet med Z-Water. Något som har gått över förväntan. Enligt flera tester är Z-Water lika bra, och i vissa fall bättre, än likvärdiga medel.
– Det är det viktiga för oss. För vi måste veta att hygienen fungerar. Att vi har riktigt rent när vi har diskat, så vi inte för några sjukdomar vidare, säger Elena Johansson.

Andra fördelar som Elena Johansson och personalen i Hallabro har noterat är att diskmaskinen verkar förbruka mindre medel när Z-Water används. Liksom att den inte behöver avkalkas lika ofta.
– Jag tycker att det här är otroligt spännande att vara med och testa och se att det fungerar. Nu ska vi ta en funderare på hur vi kan jobba vidare med det här i kommunen, säger hon.

Bra för hälsan och miljön

I Kallingeskolan har förstekocken Jonta Andersson och personalen provat på att använda Z-Water i matsalen för rengöring av bord och stolar, liksom av serveringslinjen och de rostfria ytorna inne i skolköket. Men också av grytor och kastruller. Även han är imponerad av Z-Water.
– Det har extremt bra fettlösliga egenskaper. Jag skulle säga att det är mycket bättre än de flesta rengöringsmedel som jag har testat, säger han.

Jonta Andersson ser också Z-Water som något mycket positivt när det gäller personalens hälsa och arbetsbelastning, liksom när det kommer till miljön.
– Det är fantastiskt. Det skonar dels personalen vad gäller axlar och nacke eftersom man inte behöver skrubba lika mycket. Och dels det vi släpper ut i avloppet, säger Jonta Andersson.

Jonta Andersson förstekock Kallingeskolan

Jonta Andersson är förstekock på Kallingeskolan i Ronneby Kommun. Han är både imponerad och överraskad av Z-Waters egenskaper. Kontroller med APT-mätare visade att Z-Water är lika bra som traditionella medel med kemikalier.