• "Det här tåget måste vi också få vara med på"

Lördagen den 13 september 2020 är ett datum väl värt att lägga på minnet. Då invigde nämligen Olofströmshus och PT Professional Europas första tvättstuga som inte släpper ut några miljöförstörande kemikalier och miljögifter från tvättmedel. Något som är möjligt tack vare Z-Water.

Boende, representanter från Olofströmshus och journalister hade dagen till ära samlats utanför tvättstugan på Ekerydsplan i Olofström. Allt för att få uppleva denna helt nya anläggning där tvättmaskinerna är kopplade till ett system som automatisk doserar rätt mängd tvättmedel för ändamålet.

Detta är visserligen vanligt i moderna tvättstugor. Men, Olofströmshus nya tvättstuga är långt ifrån ordinär utan erbjuder en möjlighet att skåda in i framtiden. För här ska tvätten bli ren och fräsch med Z-Water. Ett högeffektivt alkaliskt vatten, som inte innehåller några miljögifter eller kemikalier. Z-Water förvandlas rätt och slätt till helt vanligt vatten under tvättproceduren.

Ville också vara med på tåget

Helen Gunnarsson är marknads- och IT-chef på Olofströmshus. Hon och hennes kollegor fick kännedom om Z-Water via Olofströms kommun som redan använder medlet i sin städverksamhet. Bland annat för tvätt av smutsiga moppar och trasor.
– Vi tänkte att det här tåget måste vi också få vara med på. Ett tvättmedel som inte avger kemikalier och med bara rent vatten ut ur systemet. Inte minst eftersom vi i Olofströmshus satsar väldigt mycket på vårt miljöarbete.

Från början var det tänkt att maskinerna i den ny anläggningen skulle matas med traditionellt tvätt- och sköljmedel. Men, tack vare upptäckten av Z-Water ändrades planerna.
– Vi vet ju att vanligt tvättmedel inte har samma miljöstandard som detta. Därför valde vi bort det traditionella tvättmedlet och bestämde oss för att använda Z-Water istället.

Olofströmshus tvättstuga använder Z-Water

Olofströmshus tvättstuga är den första i Europa med Z-Waters tvättsystem. Tack vare att maskinerna matas automatiskt med rätt mängd finns inte risken för överdosering. Z-Water är också betydligt skonsammare mot maskiner, filter och avloppsrör, än traditionella tvättmedel.

Systemet ger också den som ska tvätta 100 procent valfrihet genom möjligheten att välja sitt eget tvätt- eller sköljmedel, om det så önskas.