• "Wow, utropade städpersonalen, det här ville alla ha"

På Örebro universitet har Z-Water använts som tvätt- och rengöringsmedel sedan 2019 och det är ingen överdrift att påstå att alla inblandade är väldigt nöjda.
– Det har gått strålande bra, säger Carina Boman-Helgesson, som är lokalvårdschef på Örebro universitet.

Lokalvårdsavdelningen på Örebro universitet kom i kontakt med Z-Water under en städmässa där alla lokalvårdare fick en provflaska med sig hem. Enligt Carina Boman-Helgesson var effekten slående.
– Wow, utropade städpersonalen. Det här ville alla ha, berättar hon.

Snabbt upptäcktes Z-Waters fördelar. Till exempel att det fungerar som rengöringsmedel för alla vattentåliga ytor, men också som tvättmedel.
– Vi använder ett enda medel till alla ytor. Det funkar till golv, vi använder det för att tvätta med, vi använder det till toalettstädning och vi använder det även som ett milt alkaliskt medel för att förhindra virusspridning, säger Carina Boman-Helgesson.

Sprider inga farliga kemikalier

Hon fyller i med att det också finns viktiga hälsoaspekter med Z-Water som hon och personalen har upptäckt.
– När vi använder traditionella kemikalier så sprider vi ohälsosamma aerosoler i luften, det sker inte med Z-Water på samma sätt. När det kommer på händer och i andningsvägar så är det ju inte farligt, säger hon.

Som för de flesta verksamheter så ställs det även höga krav på Örebro universitet när det kommer till miljöhänsyn.
– Vi är en Svanenmärkt städverksamhet så miljön är såklart otroligt viktig för oss. Därför är det så bra att Z-Water är miljömärkt med just Svanen, säger Carina Boman-Helgesson.

Z-Water Örebro universitet Ulrika Karlsson

Ulrika Karlsson är en av universitetets lokalvårdare som städar klassrum, kontor, korridorer och toaletter. Hon tycker att Z-Water fungerar väldigt bra.
– Det blir jättefint och jätterent. Fläckar försvinner lätt, som till exempel blyerts och fett. Man ser att det blir en bättre yta. På toaletterna uppstår inte det där dammet som ligger kvar och det blir finare ytor även på golven, förklarar Ulrika Karlsson.